Eran pojke har autism..

det är vad jag har fått reda på idag. Var på möte på NP-enheten. Det var jag, Tobias och Oliwers pappa Ralf som var med på mötet.
Det var ett bra möte. Vi fick svar på våra frågor och en hel del information om vad som kommer hända här näst.
Vi komer bl a erbjudas en föräldrar kurs som ska hjälpa oss att hantera Oliwer på rätt sätt.
Jag känner mig så lättad. Jag har kämpat och slitit för att få hjälp med Oliwer sen han var 2,5 år. Äntligen säger jag bara.
Blir ju så mycket lättare att kunna ge han rätt stöd och hjälp nu.
Ett steg för att underlätta för Oliwer är att vi ska börja använda oss av bilder till Oliwer. Ett sk bildschema.För han har en god visuell förmåga.
Jag har även fått en möjlig förklaring till varför Oliwer i bland får ett utrycktslöst ansiktsdrag. Han ser helt tom ut. Och spec när det är mycket omkring han. Det är för att han stänger av, antagligen för att skydda sig själv. Och det är nog därför han låter bli att prata i samband med det.
Kändes även skönt att han troligen har goda föruttsättningar att kunna lära sig lleva med det här på ett bra sätt.
Och som en mamma sa till mig om när hennes son fick autism. Han är ju samma pojke som innan diagnosen. Det hade jag med mig idag. Tack!

Måste ju berätta om i måndags. Jag var i stan och träffa min underbara vän Jennie. Vi åt lunch på mitt favvofik och så strosa vi runt i affärer. Efter våran lilla dejt så knalla jag bort till körskolan.
Jag var faktiskt nervös innan jag skule köra. Det kan va därför som jag lyckades komma åt tutan och vinderute torkaren på samma gång.
Jag körde mest vid norrstrand och lite i stan. Jag behöver fortfarande träna på att håll koll på fler saker samtidgt utan att stressa upp mig.
Det är så frusterande att jag inte kan övningsköra hemma. Har ju ingen i närheten som kan ta barnen. Saknar ett nätverk kring barnen här i Kil.
Ska i väg nu på måndag och köra bil igen. Ska ha körkortet innan sommaren. Så är det bara.

Här hemma så trottsar Adam mig till vansinne varje dag. Oftast när vi ska i väg ngnstans. Han skriker, vägrar klä sig, säger fula ord , rivs och försöker bitas.
Men eftersom jag har gett mig tusan på jag ska vara konsekvent, rak och tydligt. Så ger jag mig inte. Jag viker inte en tum.
Säger bara till han med sträng röst (utan att höja rösten) "´nu är det bestämt". Talar även om för han att det spelar ingen roll hur mycket han än skriker så blir det som jag säger ändå.
Kan ju säga att det varit en del data och tv förbjud här hemma på sistonde.

Det är ju våffeldagen i dag. Har lät mig idag varför det heter våffeldagen alltså vart det kommer i från. Det är slarv för vårfrudagen. an slarva helt enkelt när man sa det å därav kom det. Tack bolibompa Marcus!!
Min syster och Edvin var här i kväll och åt våffler idag! Mums

Nu ska jag gå sova snart!

Kram Madeleine

Mysdagen som inte blev så mysig

Jag hade planerat den här dagen i ett par dagar. I morse tala jag om för barnen vad vi skulle göra.  Dem reagara med ett  jippie och så sprang dem och klädde på sig. Det jag tala om för dem var att vi skulle ta tåget till stan och besöka lekstunden.
Jag tänkte att det är lika bar att starta i tid. Cykla med barnen till tåg stationen kan ta sin lilla tid. Adam har den lilla egenheten att han cyklar ett par meter sen stannar han och klagar sen cyklar han och så stannar han. Så håller det på.
Det gick ganska så snabbt att cykla till tåget. Vi hann med ett tidigare tåg än väntat.
Och både jag och barnen var på gott humör.




Vi kom till stan tidigare än väntat så för att fördriva tiden så gick vi till åhlens och köpte present till Mosters skrutt. Han fyller ett år snart.
Vi skulle ta stadsbussen till våxnäs. Vi stod och vänta på bussen. Plötsligt är Adam borta. Oliwer talat snabbt om att Adam är på bussen. han har alltså klivit på första bästa buss utan att jag sett det. Bussen skulle precis åka så jag fick springa och stoppa den. Nu var bussen på väg till våxnäs så jag och Oliwer hoppa på vi oxå. Men vilken tur att Oliwer så vad Adam gjorde.
När vi väl kom till våxnäs så var det ännu mer tid att fördriva så vi strosa på Jysk medans vi vänta på att lekstunden skulle öppna.
Utanför lekstunden mötte vi upp Jennie , Leo och Kevin.
Vi gick in och barnen härja loss om bara den.









Hann med och få en bild iaf



Här kommer Oliwer


Oliwer och Kevin!


Studsmattan vr kul


Kolla så mysigt man kan ha det!!


Mammas fina duktiga kille!!



Leo som var svår att fånga på bild!!



När det var dags att gå därifrån så vägra Adam följa med. jag fick jaga  han och bära ut han.
Vi gick till Burgerking sen. Och där fanns det ett litet boll hav som lockat mer än maten. Så efter att ha fått i dem maten så vill dem genast dit. Adam vägra komma ut därifrån när vi skulle hem. Han skrek och bråka så jag fick återigen jaga han och bära han till ytterkläderna.
Utanför burgerking finns det en lekplats. Så givetvis så ville barnen testa rutchkanan. Och gissa om dem ville därifrån sen? Nej just det. Så dte var bara att hämta Adam ytterligar än en gång
Efter burgerking så beslöt jag mig för att försöka ta mig tll stan och hinna med ett tåg hem.
Vi stod en stund på våxnäs och vänta på stadsbussen. Det satt ett par som prata spanska och vänta på bussen. Dem lekte Adam med.Han grimasera och lipa åt dem och tjejen gjorde likadant.
Tillslut så kom bussen.Och vi hann med tåget. Men Adam kom på att han inte ville sitta brevid oss så han tog en annan plats. Men det var bar det när han var och kissa på tåget så kom det andra och tog hans plats. Så han var så lagomt glad när han kom tillbaks.
När vi väl kom till kil så börja det rolig amed att cykla hem med två trötta bbarn. Oliwer cykla på och var hur duktig som helst. Men Adam han pep och gnällde , skrek och grina. Han cykla i cm sen stanna han och skrek. Det tog bara en timme att cykla hem. Och jag var gråtfärdig innan vi var hemma.
Men så tänkte jag. Jag har iaf två friska barn. Inte alla som har det. Så då kändes det gensast lite bättre.
Väl hemma så fick Adam bada.Han var svett och smutsig.
Vi lyckades faktiskt genomföra fredagsmyset tidigare i kväll. Glass och ny film. Pinnochio.
Nu sussar dem så gott. Dem laddar för en ny dag.
Men i morgon ska jag jobba så då får Tobias äran att umgås med dem små liven.

Nu är jag trött. Längtar till kudden och täcket!!

Kram Madeleine

Inte så mycket...

Nu måste jag tänka... hm. Vad har hänt sen jag skrev sist? Jisses så senil jag är. Minns vad jag gjorde igår, inte idåligt.
Jag var nämligen och träna afro igår. Det är roligt och svettigt. Men det är svårt oxå. Jag har fullt sjå att hålla koll på både armar och ben. Och den här gången skulle vi snurra runt och klappa i händerna.
På lördag ska jag testa spinning. Det ska bli spännade och kul.
Annars har dagarna mest varit en massa städning och ta reda på tvätt. Det är ett och samma varje dag.
Idag har jag varit duktig och storstädat toan uppe. Jag flytta på badkaret och skura under där. Sen tog jag en tandborste och gjorde rent i hålet.. det var en del gegga och hår där. Adam var duktig och hjälpte till. Nu är badrummet strålande rent.
Det är faktiskt städat i hela huset nu. Men det varar väl inte så länge. Det är verkligen som ett ekorrs hjul.. Det tar ju aldrig slut. Ett evighets göra.

Jag äter ju kromtabletter nu. och jag märker faktiskt en skillnad. Jag blir inte lika lätt godis sugen.Jag kan stå emot lättare.
Däremot så tror jag att jag har järnbrist. Jag är ofta trött och fryser ofta. Ska köpa blutsaft. Hoppas att det hjälper.

Idag har det varit underbart fint väder ju!! Adam invigde sin cyklel för i år. Vi cykla till affären. Det tar sin lilla tid. Det är verkligen ett bra tillfälle att träna på tålamodet.

Barnen vill mest se på tv och sitta framför datorn. Så jag har begränsat det. Tycker inte dem ska sitta mer en än 30 min var framför datorn. Och är det fint väder så ska dem va ute.

Jag skulle vilja piffa upp min blogg. En del har så himla fina bloggar. Ska ta tag i det.
¨
Känner mig lite vimsig så det blir inget mer idag.


Mina data killar!!



Kram Madeleine

Ljuvliga Söndag

I morse så väcktes jag av Adam.. kl var tjugo i sju. Kände mig mer död än levande.. Är så tacksam för tvn i vårat sovrum. Barnen låg i sängen och kolla på tv fram tills kl åtta.
Efter att ha tagit mig upp och fått på mig och barnen kläder så gjorde jag en smarrig gröt frukost!
Efter frukosten så fick jag ny energi. Jag tog allt skräp hemma och packa vagnen med det. Sen gick vi till återvinningstationen. Passade på att ta en tur till coop och handla lite som fattades hemma och så panta vi en massa petflaskor!
När vi kom hem så börja jag med maten. Köttfärspaj!! :)
Pajen blev väldigt god. Fick beröm av Adam. han tyckte jag hade gjort det bra!
Solen har visat sig framme större delen av dagen så vi gick ut en sväng i efter middag med!
Sofie åkte hem idag. Det har varit kul att ha henne här i helgen. Hon är så goo.

Nu sitter jag här och gäspar... är trött nu känner jag. Längtar efter gubben med. Han skulle komma vid halv sju i kväll.

Igår kolla jag och Sofie på melodifestivalen. Jag hejjade på Måns Zelmerlöv hela tiden. Trodde nog att han skulle vinnna. Det verkade som han trodde det själv med. han såg så himla besviken ut ju..
caroline af Ugglas låt var bra tycker jag. Jag blev berörd av texten.. Hade varit kul om hon vann. Skulle vara intressant att se hur hon hade fixat låten i Moskva.
Malena som vann , tycker jag var helt ok alltså. Får väl se hur det går i Moskva för henne.



Lyssna på texten:






Nu ska jag koka nyponsoppa till mina små kottar!!

Kram Madeleine

Pettson och Findus

har vi varit och kollat på idag! Barnen har varit på spänn hela dagen. Dem har verkligen sett fram emot det här.
Min syster Sofie var med oss oxå.
Det är härligt att höra en massa barn skratta samtidigt. Låter så mysigt.
Adam blev givetvis kissnödig när vi kolla på filmen så vi fick knö oss ut. Det var bara det att när vi kom till toan så kom han på att han inte skulle kissa... så vi gick snabbt tillbaka. Det dröjde en hel minut så kom han på att han var kissenödig.. men han ville inte missa filmen så han satt och skruva sig och kunde absolut inte sitt still på 15 minuter. När filmen sluta så sprang han i väg på toan...
Innan filmen så var vi till McDonalds och åt mat. Efter det var det givetvis en tur till Hemköp för inköp av festis och godis!!

Nu sitter barnen och ser på Wildkids i sina pjymaser och vi har precis rett ut vart alla ska sova. Natten till idag så sov Adam brevid mig ( Tobias åkte till stan igår, han har åkt tidigt till Trysil idag) min syster sov i Adams säng och Oliwer i sin säng.  I kväll blir det ett par ändringar. Oliwer sover brevid mig och Adam i Oliwers säng...

Ibland känner jag mig oerhört maktlös som mamma.. I går var Adam väldigt ledsen. Han sakna sin pappa. Han undra vart han var, varför pappa inte vill träffa honom. Jag svara honom ärligt att pappa vill inte träffa dig och Oliwer. Jag sa att jag inte visste varför, men att det absolut inte var deras fel. Då sa lilla Adam att pappa känner ju oss så varför vill han inte träffa oss.
Det gör så ont i mamma hjärtat när jag ser hur dem saknar han och att jag inte kan göra ngt för att ändra på det. Samtidigt som jag blir ledsen över att se barnnen ledsna så blir jag så jäkla förbannad på deras far. Hur tusan kan man vilja vara ifrån sina barn i två år???
När jag var inlagd på Marieberg så var jag utan min barn i två månader, jag höll på bli tokig då.
Jag och Tobias har verkligen försökt kommamed förslag och lösningar så han ska kunna träffa sina barn.
Det enda han vill är att Kils kommun ska ordna en kontaktperson åt han som är med när han lämnar och hämtar barnen. Men kils kommun menar att det inte finns ngn anledning till det. Ralf hävdar då att det finns det för att jag ljuger om han. men vi har erbjudit honom att hämta och lämna hos dagis och dagmamma. Men han hämtar inga barn om jag nte är med och med en kontakt persson. Så tyvärr så är han mest ute för att jävlas med mig. Barnen skiter han i...

Nu ska jag gå upp och placera ut barnen och läsa en saga.. sen ska jag och Sofie kolla vem som vinner melodifestivalen!!!

Ett par bilder från idag :

Adam väntar på bussen!


Oliwer väntar på bussen:


Syster Sofie väntar oxå:


Jag väntar faktiskt oxå ( mäster fotografen Adam) :


Adam i bio salongen:


Oliwer och Sofie i biosalongen:



Ha en trevlig lördag kväll
Kram Madeleine!



Hej

Usch är egentligen för trött för att skriva nu.. Har jobbat i kväll och är ganska så trött.
Men jag kände att jag vill skriva ett liiitet inlägg.

I måndags så var jag och Oliwer till Np-enheten. Vi träffa en sjukgymnast. Oliwer fick göra olika övningar. Och jag fick svara på en mängd med frågor.
Efter 20 min så frågar tanten mig om Oliwer ska börja förskoleklass till hösten. Jag svara ja. Sjukgymnasten tyckte jag skulle tänka om. Hon trodde inte han skulle klara det.
Jag blev paff att hon kan säga en sån sak efter ha träffat Oliwer i 20 minuter... Sen säger hon till mig att Oliwers största problem är språket. Som om jag inte visste det.
Nu kan jag tolka det hon säger på två sätt.
 1.Ett sätt är att jag ser det som att hon hoppar på mig med att efter så kort tid yttra sig om Oliwer skolmognad. Och att hon måste tro att jag är korkad som säger till mig att Oliwers största problem är språket..
2. Sen finns det ett annat sätt att se det på. Hon sa så som hon gjorde om Oliwers skolmognad för att hon ser saker med andra ögon och tänker på att Oliwer ska få rätt hjälp. Att hon påpekar att språket är det stötsta problemet kan tolkas då som att jag inte ska förstora upp hans motoriska svårigheter uatna rikta in mig på språket.
Jag väljer faktiskt att tolka det som alternativ 2

jag såg alternativ 1 först, sen tänkte jag om och valde alternativ 2..

Håller på att lyssna på en bok om självkänsla.. Det är verkligen nyttig och bra information. Finns ex i boken som jag känner igen mig i så.
Jag har iaf börjat tänka om nu när det gäller min självkänsla.

Som det här med att jag har haft och har fortf problem med att prat när det är fler än 2 människor i ett rum. Jag börjar genast nervärdera mig själv genom att tänka. Vem tycker jag har ngt intressant att säga  Jag är sämre än dem andra i rummet. Dem vill nog inte lyssna på mig iaf. Och om jag mot all förmodan pratar om ngt så kommer det in en annan person då tar tankarna över igen  Jaha nu kom hon. Hon är sötare, smartare än mig. Lika bra att jag är tyst, dem andra lyssnar  nog hellre på henne.
Alla dessa tankar tyder på en dålig självkänsla. Jag måste öva på att stärka mig själv, att inse att jag duger som jag är. Och inse att det kommer alltid finnas ngn som är smartare, roligare, lättsammare än mig. Men så länge jag gör mitt bästa så är det bra.

Adam är så hostig, han har varit det i tre veckor snart. Jag prata med dagmamman i kväll. Adam hade varit hostig och dan.
så jag vet inte om jag ska skicka i väg han i morgon eller inte...
På fredag är det tänkt att jag ska åka till Örebro. men jag vet inte om det blir av heller.

Har köpt mig krom tabletter nu iaf. Får väl se när det börjar funka!!!

Kram Madeleine


Lassange gånger två

Nu är snart helgen slut! Den har varit helt okej. Jag har dock jobba hela helgen.
Förutom att ha jobbat så har jag varit till min mormor och fikat! Min syster Therese var där oxå! Det var trevligt! Tessan passa på att ta mitt blod tryck. Det var helt normalt! Hon behövde ngn att träna på!

Jag pratar tydligen väldigt mycket i sömnen. Alldeles för mycket. Tobias var inte glad på mig natten till Lördag. Jag hade tydligen legat och pratat om en som heter Björn ( det är en msn kontakt till mig). Hade sagt at jag var tvungen att göra slut med Tobias innan jag träffa han.. Och så hade jag sagt att jag inte visste hur jag skulle göra med Tobias om jag skulle stanna kvar elller inte.
Tobias gick in på min loggvisare igår och kolla vad jag skrivit på msn. Så jag var inte på det bästa humöret igår. Vi satte oss och prata en lång lång stund igår. Jag tala om för Tobias att jag faktiskt inte vet vad jag vill med han. Det är inte det att jag älskar han för det gör jag. Men vi har så olika viljor, Jag vill förlova mig och ha fler barn. Tobias vill inte det. Hur tusan möts man på mitten då? Det är svårt.
Mycket funderingar blir det!

I morgon ska jag till stan med Oliwer ( han ska träffa en sjukgymnast). Ska passa på att köpa krom tabletter då! Hoppas att det kan hjälpa mot mitt söt sug!!

Schysta grannar vi har. Våran torktummlare strejka i går. Vi har en granne som jobba på elktrolux, så han kom hit nyss och laga den! Han verkar väldigt snäll och trevlig!!

Ngn som undrar över rubiken? Fick lassange idag på jobbet och Tobias laga lassange till middag i kväll :))

Kram Madeleine


Nu var det ett tag...

sen jag skrev. Har inte skrivit sen sist tror jag.. ha ha.
Idag har jag varit till stan och kört bil!! Det var kul. Stefan sa att jag förbättrat mig sen sist. Jag körde kring norrstrand och Sundsta. Det gick bra ända tills jag på slutet närma mig en korsning. Jag sakta in och när jag skulle glida iväg så låg visst fel växel i. Det blev ett stopp. Åh jag kände mig inte stressad av att det var tre bilar bakom mig.. ne då inte alls. Jag lycades få in rätt växel och stressad som jag var så blanda jag ihop gasen och bromsen. Inte bra. jag hamna till mitten på vägen som jag skulle ut på sen tog det stopp. Tur att det finns dubbelkommando på bilen..

Tobias har vari hemma nu i ett par dagar. Han har sån hemsk migrän. Idag lyckades jag få iväg han till läkaren. Han har äntligen fått medecin utskriven och så togs det en massa prover på han. Det tar på hela familjen med hans huvudvärk. Så jag hoppas medecinerna ska hjälpa honom.

Jag fick ett ryck förut. Jag städa hela tvättstugan grundligt. Jag fixa i ordning ett ställe att källsortera soporna på! Kändes bra att fixa det. Man får ju tänkapå moder jord!

Det går bra med Oliwer och Dagis! Det är riktigt kul faktisk. Han har utvecklats sen han börja där (han har gått där i tre veckor snart). Han räknar och skriver som bara den. Åh han har kompisar som han leker med på dagis. Det går bra helt enkelt.
Adam har smällt chocken över att han inte ska gå på dagis. Han har t.o.m erkänt att det är riktigt kul hos dagmamman.
En annan sak som förändrats här hemma är att barnen inte bråkar lika mycket med varandra. Dem hinnerlängta efter varandra!!

Oliwer går fortfarande på Np-enheten. Utredningen är inte klar ännu. Han har träffat, läkare, psykolog och logoped. Och nu på måndag så ska vi till sjukgymnasten!
Många resor blir det.

Jag känner verkligen att jag måste ta tag i mitt sötsug nu på riktigt. Jag är så sötsugen så det finns inte. Och jag blir bara tröttare och tröttare. Jag vet ju att jag utsätter mig själv för fara men ändå så klarar jag inte av att sluta med mitt ätande av sötsug.
Jag blir rädd att jag ska utveckla diabetes.
Vad tusan ska jag göra??

Nej nu ska jag gå duscha och sen gå lägga mig!

Kram Madeleine!!

RSS 2.0